Ce este o norma de deviz?

/, Devize Constructii Instalatii/Ce este o norma de deviz?

Ce este o norma de deviz?

Ce este o norma de deviz?

Simplu ar fi sa spunem ca este o reteta, foarte asemenatoare cu o reteta culinara.
Deci o norma de deviz este o suma de informatii care sunt necesare executiei unei lucrari de constructii, instalatii sau, dintr-un oricare alt domeniu.

In primul rand pentru o norma de deviz este necesar sa fie definite lucrarile care vor fi executate, eventual cu specificarea pe scurt a rezultatului acestora. De asemenea norma de deviz trebuie sa specifice ce operatiuni sunt cuprinse in aceasta si, ce operatiuni NU sunt cuprinse ea.

Aceasta este DESCRIEREA normei de deviz.

Pentru a avea o imagine clara asupra cantitatilor rezultate prin utilizarea unei norme de deviz, trebuie specificat sistemul de unitati de masura in care se lucreaza.
Aceasta este UNITATEA DE MASURA a normei de deviz.

Ca orice lucru care face parte dintr-o lista mare, mai ales in era calculatoarelor, norma de deviz trebuie sa aiaba un cod. Acest cod va defini in mod unic norma de deviz in cadrul nomenclatorului de norme de deviz.
Acesta este CODUL normei de deviz.

Vrem sa executam niste lucrari, niste operatiuni: pentru a realiza o lucrare, intotdeauna este nevoie de niste resurse.

Lista acestor resurse constituie RETETA normei de deviz.

Asa cum am mai spus, similaritatea cu o reteta culinara este destul de mare. De ce avem nevoie pentru a realiza lucrarile care sunt descrise in norma de deviz ?

Reteta normai de deviz este o lista de resurse necesare pentru realizarea lucrarilor. Acestea sunt impartite in mai multe categorii (categoriile sunt denumite deseori de catre antreprenori ca si CAPITOLE de cheltuieli).

  1. Materiale: sunt resursele care sunt incorporate in lucrarea care se executa. Exista doua tipuri de materiale care sunt specificate de catre norma de deviz:
  • Materiale specificate – resurse materiale care sunt identificate in mod clar
  • Materiale nespecificate – resurse materiale generice, care trebuie specificate in mod concret, la utilizarea normei: de exemplu la turnarea unui beton, in norma de deviz se va specifica generic: beton; la utilizarea normei se va specifica clar si tipul betonului: beton marca Bc 3,5. Acestea sunt cunoscute ca liste anexe ale normei de deviz. Mai multe detalii despre liste anexe -> AICI.

2. Forta de munca (manopera): este resursa umana care se consuma pentru a realizarea   lucrarilor din norma de deviz
3. Utilajele: sunt mijloacele de productie care sunt utilizate pentru realizarea lucrarilor din norma de deviz
Normele noi, editate dupa 1991, au inceput sa defineasca Liste anexe de utilaje, care sunt analogul listelor anexe de materiale.
4. Transport: sunt mijloacele de transport utilizate (pentru trasportul materialelor, a fortei de munca si a utilajelor la locatia obiectivului) la realizarea lucrarilor din norma de deviz

Desigur lista de norme de deviz, ca orice lista care contine un numar mare de articole, in afara de atribuirea unui cod fiecarui articol, trebuie sa fie structurata.

Ea este impartita in carti (care reprezinta domeniul: constructii, instalatii termice, instalatii sanitare, instalatii electrice, instalatii gaz, drumuri, poduri, etc).

Fiecare carte este impartita in capitole: acestea reprezinta categorii generice de lucrari ale normelor de deviz.

Fiecare capitol este impartit in categorii de lucrari: acestea reprezinta categorii specifice de lucrari.

Fiecare categorie de lucrari este impartit in variante de lucrari.

Norma de deviz se concretizeaza intr-un articol de deviz, prin specificarea elementelor variabile din norma de deviz: listele anexe si cantitatea.

Ceea ce trebuie sa aveti in vedere, este faptul ca orice norma de deviz, indiferent de cine a fost facuta, ar trebui personalizata pentru nevoile firmei dumneavoastra: conditiile (tehnologiile, productivitatea) din firma dumneavoastra nu sunt identice cu cele ale oricarei alte firme.

Normele de deviz din 1982-1984 sunt verificate intr-o multitudine de situatii, dar multe dintre ele sunt testate pe tehnologii vechi, deci trebuie personalizate pentru conditiile de acum.

Normele de deviz editate dupa 1991 au luat in calcul situatii prezumtive, modele teoretice, adaptate tehnologiilor noi: deci trebuie personalizate in conditiile practice din firma dumneavoastra.

Sugestie: cele mai potrivit a fi luate in calcul (cu rezerva de a fi verificate) sunt normele de deviz editate de producatorii de materiale de constructii si instalatii, atunci cand acestea sunt disponibile.