Ce este o recapitulatie de deviz?

/, Devize Constructii Instalatii/Ce este o recapitulatie de deviz?

Ce este o recapitulatie de deviz?

Ce este o recapitulatie de deviz?

Trebuie sa dau un pret unui client pentru lucrarile solicitate !

Fac o calculatie de pret pentru executarea lucrarilor.
De obicei aceasta calculatie de pret se face in baza unor norme de deviz.

O definitie a unei norme de deviz o puteti gasi aici. Exista o accceptiune universala asupra capitolelor de cheltuieli pentru realizarea unor lucrari:

  1. Material
  2. Manopera
  3. Utilaj
  4. Transport

Dar calculul costurilor nu se opreste aici !

Pana aici am avut COSTURI DIRECTE. Aceste costuri reies foarte clar din necesarul de resurse specificat de normele de deviz, cantitatile necesar a fi executate, si din costurile aferente acestora.

De aici pana la a ajunge la costul final al lucrarii exista inca niste pasi care implica asa zisa RECAPITULATIE DE DEVIZ:

Costuri de alta natura:

  1. Costuri cu taxele si impozitele pe forta de munca (Pensie, Sanatate, Somaj, etc). Aceste costuri pot fi adaugate la COSTURILE DIRECTE, dar NU sunt specifice executantului, putand sa fie modificate in functie de legislatie. Sunt incasate de executant si sunt date mai departe la diverse institutii ale statului.
  2. Costuri INDIRECTE (telefon, internet, impozit pe masini si utilaje, impozit pe cladiri, etc). Aceste costuri nu pot fi asociate unei anumite lucrari, ci tuturor lucrarilor executantului. Acesta este motivul pentru care sunt denumite INDIRECTE.

Profitul:
Este o suma care se stabileste ca fiind un procent din suma costurilor DIRECTE + INDIRECTE.

Prin insumarea costurilor DIRECTE + INDIRECTE si a profitului, rezulta valoarea devizului de lucrari (fara TVA).

Faptul ca aceste calculatii anticipate sunt obligatorii prin LEGE, este important, dar nu CEL MAI IMPORTANT pentru un executant.