Ce este un deviz oferta?

/, Devize Constructii Instalatii/Ce este un deviz oferta?

Ce este un deviz oferta?

Se folosesc frecvent formulari de forma: deviz oferta, deviz estimativ, deviz de lucrari, etc.

Toate aceste formulari au in comun cuvantul deviz. In dictionarul explicativ al limbii romane definitia data cuvantului deviz este urmatoarea: Evaluare anticipata si amanuntita a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrari proiectate (din limba franceza: devis).

Luand in considerare aceasta definitie:

  • formularea deviz oferta se refera la un calcul anticipat al costurilor care sunt necesare pentru a prezenta o oferta de pret unui (potential) client, pe baza acestui deviz oferta se face facturarea si incasarea

  • formularea deviz estimativ, desi poate parea un pleonasm, poate fi utilizat in calculul costurilor estimate pentru o lucrare proprie, pentru ca aceasta sa fie luata intr-o planificare bugetara proprie.
  • formularea deviz de lucrari nu face altceva decat sa precizeze faptul ca obiectul evaluarii din deviz este facuta pentru lucrari.

Am putea face o remarca asupra termenului de situatie de lucrari, care apare in multe programe de devize: nu contine cuvantul deviz, ceea ce este perfect normal.

O situatie de lucrari este un calcul justificativ (si nu estimativ) al pretului cerut pentru executarea lucrarilor cuprinse in aceasta.

De aici rezulta foarte clar: un executant de lucrari are de cele mai multe ori nevoie sa intocmeasca devize.

Pentru aceasta exista solviDEV!