Importanta intocmirii unui deviz de lucrari pentru firmele de constructii

/, Devize Constructii Instalatii/Importanta intocmirii unui deviz de lucrari pentru firmele de constructii

Importanta intocmirii unui deviz de lucrari pentru firmele de constructii

WBS (Work Breakown Structure – „Structura defalcata a lucrarilor”) este o operatiune de impartire a unei lucrari (investitii) in operatiuni care sa poata fi programate si apoi urmarite prin procesul de management al lucrarii.
Intr-un program de devize acest lucru este facilitat de existenta „normelor” de deviz, care ofera implicit o structurare a lucrarii in operatiuni simple, pentru care exista si o estimare a consumurilor de resurse. Desigur, aceste estimari date de normele de deviz orientative, trebuie analizate si eventual adaptate, pentru a corespunde organizarii si utilizarii resurselor (materiale, forta de munca, utilaje si transport) fiecarei firme si a fiecarui proiect in parte.
Practic, intocmirea devizului general de lucrari, este urmata de o analiza top-down („de sus in jos”), adica defalcarea obiectivelor lucrarii in operatiuni care pot fi delegate si urmarite pe masura executarii lor.
Desi poate parea „opresiv”, sistemul impus in legislatia romaneasca in domeniu, nu face altceva decat sa dea coordonatele generale de desfasurare si urmarire a etapelor unui proiect:
  • pe nivelul zero, se intocmeste devizul general de lucrari sau/si, dupa caz, formularul F1
    • vezi aici cum se creeaza devizul general in programul de devize solviDev
  • pe nivelul unu, se intocmeste devizul pe obiect, sau formularul F2
  • pe nivelul trei, se intocmeste formularul F3, care este defalcarea lucrarilor pe operatiuni (sa zicem, operatiuni elementare)
    • vezi aici cum sunt gestionate operatiunile legate de crearea si modificarea formularului F3

Acest mod de lucru, permite o analiza a costurilor atat in faza de ofertare, cat si in faza de decontare a lucrarilor pe masura ce acestea sunt executate.

Vezi de asemenea cum se intocmeste in programul de devize solviDev

Daca nu te-ai convins de utilitatea intocmirii unui deviz de lucrari (chiar daca beneficiarul nu impune acest lucru !), vezi cateva argumente in favoarea acestui lucru:

Daca te-ai convins, descarca versiunea gratuita a programului de devize solviDev si incepe chiar acum sa-ti gestionezi in mod eficient afacerea !