Cum se introduce un material nou?

//Cum se introduce un material nou?
Cum se introduce un material nou? 2017-10-25T11:33:29+03:00

Pentru a introduce un material nou se deschide fereastra de resurse, se selecteaza „Materiale” ca „Tip resursa”, dupa care se apasa butonul „Creaza un material nou”.

Pentru specificarea codului materialului nou creat, se pozitioneaza cursorul pe textul „Material nou”, dupa care se da un „dublu click” sau se apasa tasta , iar la final se introduce codul dorit pentru materialul nou creat.

Codul de material trebuie sa fie format din 7 cifre (eventual completat la stanga cu zerouri), din care prima cifra trebuie sa fie diferita de 0 si 1. Restul de 6 cifre pot fi oarecare, dar este de preferat sa fie alese in asa fel incat codul sa fie apropiat de un material similar (si eventual din aceeasi grupa P91), pentru ca materialele sa apara grupate in extras. Aceasta regula de codificare este verificata de program.

Similar se procedeaza pentru completarea denumirii noului material prin pozitionarea pe textul „Denumire material nou”.

Pentru completarea unitatii de masura, se pozitioneaza cursorul pe prima pozitie dupa caracterul „:” din textul „Se masoara la:”, si se da „dublu click” sau se apasa tasta . Se alege apoi din lista care apare unitatea la care se masoara materialul nou creat. Iata semnificatia celorlalte campuri care trebuie completate:

  • Greutate – greutatea pe unitate de masura a materialului
  • Fracht – pretul mediu de transport pe CFR – semnificativ numai pentru cei care calculeaza devizele dupa modelul utilizat inainte de 1989
  • Pret – este pretul pe unitate de masura exprimat in RON. Pentru cei care lucreaza in LEI vechi acesta este pretul care va fi luat in calcul pentru stabilirea pretului actual prin inmultirea cu coeficientul de crestere a preturilor la materiale
  • Grupa P91 – este grupa de energie conform Normativului P91. Utila pentru gruparea materialelor. Daca beneficiarul nu utilizeaza gruparea dupa acest criteriu pentru materialele noi, atunci poate fi completat cu orice grupa
  • Greutate in deviz – acest camp trebuie completat cu „Da” daca in totalul greutatii calculate in deviz trebuie inclusa si greutatea acestui material. Altfel trebuie completat cu „Nu”.
  • Se aplica cota de aprovizionare – acest camp trebuie completat cu „Da” daca se calculeaza cota de aprovizionare pentru acest material. Altfel trebuie completat cu „Nu”. (Exemplu de materiale pentru care nu trebuie calculata cota de aprovizionare: betoane, mortare, agregate. Pentru acestea de obicei se calculeaza transportul printr-un articol de deviz „TRA” explicit)

Pentru completarea campurilor, se procedeaza in modul urmator: se pozitioneaza cursorul imediat dupa „:”, dupa care se da un „dublu click” sau se apasa tasta si se completeaza, sau se alege din lista de optiuni valoarea dorita. Finalizarea adaugarii materialului nou se face prin apasarea butonului „Salveaza materialul nou creat” din bara principala de instrumente a programului de devize.

Aveti alte intrebari? Puteti incerca in lista de mai jos.