Cum se introduce o norma de deviz?

//Cum se introduce o norma de deviz?
Cum se introduce o norma de deviz? 2017-12-06T13:29:24+02:00

Normele de deviz care vin odata cu programul nu pot fi modificate, dar se pot genera norme noi, sau se pot deriva norme din cele existente, care pot fi apoi modificate in functie de necesitati.
Pentru a crea o norma noua se deschide fereastra de „Norme”, dupa care se apasa butonul „Norma noua” din meniul ferestrei principale.

Pentru specificarea codului normei de deviz nou create, se pozitioneaza cursorul pe textul „Norma noua”, dupa care se da un „dublu click: sau se apasa tasta , iar la final se introduce codul dorit pentru aceasta norma. Similar se procedeaza pentru completarea denumirii noii norme de deviz prin pozitionarea pe textul „Denumire norma noua”.

Pentru completarea unitatii de masura, se pozitioneaza cursorul pe prima pozitie dupa caracterul „:” din textul „Se masoara la:”, si se da un „dublu click” sau se apasa tasta . Se alege apoi din lista care apare unitatea la care se masoara norma de deviz nou creata. Toate cele trei cimpuri (Cod, Denumire, Unitate de masura) sunt obligatoriu de completat.

Pentru a obtine o norma noua pornind de la o norma existenta, se pozitioneaza mouse-ul pe norma sursa dupa care se da clic pe butonul „Salveaza norma sub un alt cod” din meniul ferestrei principale. Dupa completarea codului noii norme se da clic pe Ok.

Pentru adaugarea unei resurse (material, manopera, utilaj, lista anexa) in norma nou creata, se da „click dreapta” oriunde pe suprafata normei de deviz, si din meniul rapid se alege optiunea dorita. Daca, de exemplu, se alege adaugarea unui material se procedeaza astfel:

  • se completeaza codul materialului
  • se completeaza consumul pe unitatea de masura a normei din materialul adaugat
  • se da Ok si in norma va aparea o pozitie noua cu materialul respectiv

Cursorul se va pozitiona la sfarsitul codului materialului nou introdus. Daca in aceasta situatie se va tasta se va trece la adaugarea unui nou material prin repetarea pasilor de mai sus.
Similar se procedeaza pentru manopera, utilaj si liste anexe.

Pentru a modifica consumul pentru o resursa deja existenta in norma, se pozitioneaza cursorul pe consumul care se doreste a fi modificat, se da „dublu click”sau se apasa tasta si se introduce noua valoare pentru consum. Dupa apasarea tastei „OK” norma va avea un nou consum pentru aceasta resursa.

Pentru a sterge o resursa din norma, se pozitioneaza cursorul pe codul resursei, se apasa combinatia de taste + . Se cere apoi o confirmare de stergere, si dupa apasarea butonul „OK” resursa respectiva va fi stearsa.

Toate aceste operatiuni se vor opera definitiv dupa apasarea butonului „Salveaza” din fereastra principala.

Aveti alte intrebari? Puteti incerca in lista de mai jos.